Verdwenen huisplaatsen

In het archief van Old Doesum bewaren we een flink aantal oude foto’s van huizen en gebouwen die in Doezum staan of gestaan hebben. Sommige huizen staan er nog steeds, anderen zijn inmiddels afgebrand of gesloopt. De plaats waar ze gestaan hebben is meestal gewoon bekend en dat wordt sinds de instelling van het kadaster rond 1832 ook nauwkeurig op kaarten bijgehouden. Je zou aan de hand van die kaarten precies kunnen uitrekenen waar de contouren van deze gebouwen hebben gestaan. Maar onder de juiste omstandigheden zijn de gebouwplattegronden ook in het veld te zien!

Het zal u namelijk niet zijn ontgaan dat we de laatste jaren een aantal extreem droge zomers hebben gehad. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2018, maar ook dit jaar nog. Nu wil het zo zijn dat de ene grondsoort of bodemsituatie water wat beter kan vasthouden dan de andere. Als de grond dan door langdurige droogte langzaam uitdroogt kunnen die verschillen zichtbaar worden in de plantengroei. Ook obstructies in de grond kunnen ervoor zorgen dat wortels moeilijk goed genoeg kunnen aarden. Het gras wordt simpel gezegd eerder dor op de plekken waar het op een ongunstig bodemprofiel groeit. Andersom kan gras ook groener zijn op plaatsen waar meer water wordt vastgehouden, bijvoorbeeld in oude slootprofielen die zijn dichtgegooid. De droogte maakt daarmee oude landschappen weer zichtbaar. Ook in Doezum kunnen we dat mooi laten zien door tijdens dit soort droge perioden opnamen te maken vanuit de lucht. Hele huiscontouren van huizen die al decennia zijn verdwenen komen ‘naar boven’. Ook interessant is dat er ook tot nu toe onverklaarde patronen zichtbaar zijn geworden op het maaiveld, zie daarvoor bijvoorbeeld hieronder afbeelding 3. Wat voor resten zouden er nog in de grond kunnen zitten in Doezum?

Op onderstaande foto zijn de contouren te zien van een voormalige woning aan de Peebosserdwarsweg. Het zou tegenwoordig het huisnummer 5 hebben gehad.

Afbeelding1: ‘Peebosserdwarsweg 5’.

Nog veel duidelijker is onderstaande opname van een voormalig erf diep in de weilanden achter de Doezumertocht. Hier zou je op basis van de fundering zelfs nog iets van een kamerindeling kunnen herkennen.

Afbeelding 2: Een voormalige woning in de Doezumermieden.

Tot nu toe nog een mysterie is wat onderstaand figuur in de Peebos veroorzaakt kan hebben. Zou het iets met het vroegere bos dat hier stond te maken hebben? Of is het van recentere aard? Als u ideeën heeft horen we dat graag!

Afbeelding 3: Onverklaard figuur in de Peebos.

Onderstaand complex heeft grofweg ten noorden van Peebos 53 gestaan.

Afbeelding 4: Complex ten noorden Peebos 53 (Peebos 51). Zie de beeldbank ‘Peebos 51, afgebroken’ voor een foto van dit complex.

1 REACTIE

  1. Heb mijn jeugd doorgebracht in de Peebos en weet plaatsen waar huizen gestaan hebben. En die waren al afgebroken toen ik geboren ben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.