Verdwenen huisplaatsen

In het archief van Old Doesum bewaren we een flink aantal oude foto’s van huizen en gebouwen die in Doezum staan of gestaan hebben. Sommige huizen staan er nog steeds, anderen zijn inmiddels afgebrand of gesloopt. De plaats waar ze gestaan hebben is meestal gewoon bekend en dat wordt sinds de instelling van het kadaster rond 1832 ook nauwkeurig op kaarten bijgehouden. Je zou aan de hand van die kaarten precies kunnen uitrekenen waar de contouren van deze gebouwen hebben gestaan. Maar onder de juiste omstandigheden zijn de gebouwplattegronden ook in het veld te zien!

Het zal u namelijk niet zijn ontgaan dat we de laatste jaren een aantal extreem droge zomers hebben gehad. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2018, maar ook dit jaar nog. Nu wil het zo zijn dat de ene grondsoort of bodemsituatie water wat beter kan vasthouden dan de andere. Als de grond dan door langdurige droogte langzaam uitdroogt kunnen die verschillen zichtbaar worden in de plantengroei. Ook obstructies in de grond kunnen ervoor zorgen dat wortels moeilijk goed genoeg kunnen aarden. Het gras wordt simpel gezegd eerder dor op de plekken waar het op een ongunstig bodemprofiel groeit. Andersom kan gras ook groener zijn op plaatsen waar meer water wordt vastgehouden, bijvoorbeeld in oude slootprofielen die zijn dichtgegooid. De droogte maakt daarmee oude landschappen weer zichtbaar. Ook in Doezum kunnen we dat mooi laten zien door tijdens dit soort droge perioden opnamen te maken vanuit de lucht. Hele huiscontouren van huizen die al decennia zijn verdwenen komen ‘naar boven’. Ook interessant is dat er ook tot nu toe onverklaarde patronen zichtbaar zijn geworden op het maaiveld, zie daarvoor bijvoorbeeld hieronder afbeelding 3. Wat voor resten zouden er nog in de grond kunnen zitten in Doezum?

Op onderstaande foto zijn de contouren te zien van een voormalige woning aan de Peebosserdwarsweg. Het zou tegenwoordig het huisnummer 5 hebben gehad.

Afbeelding1: ‘Peebosserdwarsweg 5’.

Nog veel duidelijker is onderstaande opname van een voormalig erf diep in de weilanden achter de Doezumertocht. Hier zou je op basis van de fundering zelfs nog iets van een kamerindeling kunnen herkennen.

Afbeelding 2: Een voormalige woning in de Doezumermieden.

Tot nu toe nog een mysterie is wat onderstaand figuur in de Peebos veroorzaakt kan hebben. Zou het iets met het vroegere bos dat hier stond te maken hebben? Of is het van recentere aard? Als u ideeën heeft horen we dat graag!

Afbeelding 3: Onverklaard figuur in de Peebos.

Onderstaand complex heeft grofweg ten noorden van Peebos 53 gestaan.

Afbeelding 4: Complex ten noorden Peebos 53 (Peebos 51). Zie de beeldbank ‘Peebos 51, afgebroken’ voor een foto van dit complex.

3 REACTIES

  1. Heb mijn jeugd doorgebracht in de Peebos en weet plaatsen waar huizen gestaan hebben. En die waren al afgebroken toen ik geboren ben.

  2. Geachte heer Reitsema,
    Al jaren ben ik op zoek naar de plek waar mijn overgrootvader gewoond heeft. Zijn naam was Harm en Taekes Postma. Hij was landgebruiker onder Doezum. Volgens het huisnummerregister van 1890 – 1900 woonde hij Wijk C6, huis 307, sectie H, nr. 203. Na zijn overlijden in 1895 woonden o.a. D. van der Velde, G. Scholtens, J. van der Velde en Dirk de Wit op deze plek. Ik vermoed dat de boerderij gesloopt is, maar waar deze gestaan heeft weet ik niet. Bovendien vraag ik mij af of er ook nog een afbeelding van deze boerderij is. Hebt u een antwoord op mijn vraag. Ik zou u zeer erkentelijk zijn wanneer ik hierover enige informatie kan krijgen.
    Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
    Hoogachtend B. Bosman,

    • Goedemiddag heer Bosman,

      Het betreft hier de voormalige Provincialeweg 89 te Doezum. Afgebroken 1992. Heeft gestaan waar nu de ingang Terpstastraat/Krijthestraat ligt vanaf de Provincialeweg.

      1880/1890: O. Meester, H.T. Postma
      1890/1899: H.T. Postma, D. van der Velde, G. Scholten, J. van der Wal, Dirk de Wit
      1900/1910: Dirk de Wit, W. Dijkstra, Feike van der Naalt, R. Buffinga
      1910/1919: Roelf Buffinga, Sietske Bosma wed.Buffinga H.
      1919/1930: wed. H. Buffinga, Jakob Buffinga
      1930/1936: Jakob Buffinga
      1936-1951:
      01-01-1952: Wilmke Holman wv Buffinga Jakob, Pieter Haarsma

      In de beeldbank beschikken we vooralsnog over 2 foto’s, mocht het niet lukken deze te vinden/downloaden, laat het even weten dan mail ik ze los naar u toe. De huisplaats is ook te vinden in onze database, zowel in de Beeldbank als de HuisPlaats database zoeken op ‘provincialeweg 89′.

      Of dezelfde boerderij als op de foto’s er al stond rond de tijd van uw overgrootvader weet ik niet, maar dat zou ik relatief eenvoudig voor u kunnen opzoeken.

      Met vriendelijke groet,

      Sander Schuil

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.