Document
Metadata
Titel/opschrift
Provincialeweg 91, voormalige pastorie en kerkgebouw van de Ver. Evangelisatie
Beschrijving
Provincialeweg 91, voormalige pastorie en kerkgebouw van de Ver. Evangelisatie. Deze werden in 1911 opgericht uit onvrede met de leer van de Ned. Hervormde Kerk. De gebouwen stonden op de hoek Provincialeweg-Krijthestraat. Het kerkgebouw heette in de volksmond ‘het kerkje’. De gebouwen werden afgebroken aan het eind van de jaren ’90, nog voor het einde van de eeuw. Eerst de kerk, en pas later de pastorie (1997).
De laatste bewoner van de voormalige pastorie was de fam. M. Postma.
VER. EVANGELISATIE / VER. VRIJE EVANGELISATIE
Omstreeks 1910 trad verontrusting op in de Herv. kerk van Doezum. Deze werd verwoord in een verzoek van 36 leden van die kerk aan het gemeentebestuur om een lokaal van de openbare school te mogen gebruiken als plaats van samenkomst, omdat men niet kon instemmen ‘met de prediking van den lokalen predikant.’
De gemeente zat een beetje met dit verzoek in de maag, want men stelde dat de gemeente met het geven van toestemming zou meewerken aan de verdeeldheid in de kerk. Maar in december 1919 kwam toch de toestemming, voor een termijn van drie maanden. Inmiddels was de inmiddels opgerichte Ver. Evangelisatie overgegaan tot aankoop van een bouwterrein. Tevens werden diensten gehouden in de voorkamer van het perceel Provincialeweg nr. 86 (voormalige boerderij fam. Berends).
Kerkje en pastorie werden gebouwd, en in december 1919 kwam de heer Dijkstra uit Wieringen als godsdienstonderwijzer.
Helaas waren de problemen nog niet van de baan. Wat tot één en ander aanleiding is geweest was niet te achterhalen, maar al in de archiefstukken van 1922 komen we ook de Ver. Vrije Evangelisatie tegen in Doezum; voorganger was de al eerder genoemde heer Dijkstra.
Nu waren er drie stromingen in de Herv. kerk van Doezum en ook de nieuwste stroming, de Ver. Vrije Evangelisatie, vroeg om onderdak. Wel is nog getracht het medegebruik van de Herv. kerk te krijgen, maar uiteindelijk is besloten tot de bouw van een eigen kerk en pastorie door de nieuwe vereniging. De bekende dokter Andriessen uit Grootegast, één van de volgelingen van Dijkstra, schijnt hiervan de grote stimulator te zijn geweest. In februari 1925 is de heer Dijkstra vertrokken. Dokter Andriessen heeft daarna nog enige tijd de kerkdiensten als voorganger waargenomen. Het verhaal wil dat na afloop van de kerkdienst de mannen door Andriessen werden getrakteerd op een sigaar.
Schertsend wordt nu wel gezegd dat deze diensten de eersten waren in het kader van S.O.W. (Samen Op Weg), maar dan in de betekenis van S(igaar) O(nder)W(eg)
Toen na verloop van tijd de hervormde kerk een orthodoxe status kreeg heeft de Ver. Evangelisatie haar werkzaamheden gestaakt, omdat haar bestaansreden niet meer aanwezig was. De Ver. Evangelisatie is later opgeheven en de gebouwen werden verkocht. Het kerkje werd in 1997 afgebroken en een paar jaar later ook de pastorie. De ouderen onder de Doezumers kennen vermoedelijk nog de benaming ‘kerkje’. In de bloeitijd had deze groepering een bloeiend verenigingsleven met o.a. een vrouwenvereniging en een zangvereniging.
Het kerkje van de Ver. Vrije Evangelisatie was later nog in gebruik als gebouw van de Gereformeerde Kerk, en nog weer later als werkplaats van de firma Froentjes.
Mediatype
Foto
Collectie
Old Doesum
Straatnaam
Provincialeweg
Huisnummer
91
author_name
admin
UID
100